Scris de Eva Maria Scumpa Vin Ian 22, 2010 3:38 am
In sfarsit, revin cu reteta:
Ingrediente: (pentru blat)
200 gr ciocolata menaj de calitate superioara, cu o concentratie a masei de cacao de peste 60%
200 gr unt, taiat in bucatele
1 lingura de nes
85 gr faina cu agent de crestere
85 gr faina
¼ lingura de bicarbonat de sodium
200 gr zahar brun, nerafinat
200 gr zahar pudra (e undeva intre cristale si pudra…)
25 gr cacao
3 oua de marime potrivita
75 ml cheag/lapte branzit (noi l-am obtinut punand lamaie in lapte proaspat si s-a separat zerul)
Ciocolata rasa pentru decorare
Pentru ganache:
200 gr cicolata menaj, la fel ca cea pentru blat
284 ml de frisca lichida
2 linguri zahar pudra
Preparare:
Tapetati cu unt o forma de tort cu diametrul de 20 cm si adanca de 7,5 cm. Apoi acoperiti fundul formei cu hartie de copt. (Eu am taiat hartia chiar dupa forma, avand in vedere ca are laterala detasabila.) Incalziti cuptorul la 140 grade Celsius daca are ventilator / 160 grade clasic / gaz 3.
Rupeti ciocolata in bucati si puneti-le intr-o craticioara cu fund dublu. Adaugati bucatile de unt. Dizolvati lingura de nes in 125 ml de apa rece si turnati in craticioara, peste unt si ciocolata. Incalziti craticioara la foc mic, pana cand totul se topeste si obtineti un amestec omogen. Aveti grija sa nu supraincalziti!
Amestecati cele doua tipuri de faina, bicarbonatul de sodiu, cele doua tipuri de zahar si cacao intr-un castron, amestecand cu mana, pentru a evita formarea de cocoloase. Intr-un alt castron bateti ouale si adaugati treptat cheagul/laptele branzit (in original este buttermilk, afara cred ca se gaseste de cumparat).
Apoi turnati mixtura de ciocolata peste ouale batute si continuati sa amestecati pana cand totul devine omogen. Turnati acest amestec peste ingredientele din castron si amestecati pana cand totul devine omogen, de o consistenta lichida. Apoi turnati amestecul in forma de tort si coaceti timp de o ora si 25 – 30 de minute. Daca intepati blatul cu o scobitoare si iese curata, inseamna ca e gata. Nu e nicio problema daca suprafata e crapata. Lasati blatul sa se raceasca in forma si nu va faceti probleme daca se retrage putin (daca da inapoi). Dupa ce s-a racit, scoateti blatul din forma, cu fundul in sus. Hartia de copt ajuta ca suprafata sa fie neteda – mie mi-a iesit foarte bine. Cand blatul este racit, taiati-l in 3.
Pregatiti ganache-ul: taiati ciocolata in bucati. Turnati frisca lichida intr-o craticioara cu fund dublu, adaugati zaharul si incalziti pana aproape de punctul de fierbere. Coborati temperatura si adaugati ciocolata. Amestecati pana se topeste si ciocolata si amestecul este omogen.
Puneti cate un strat subtire de ganache pe fiecare felie de blat. Turnati ceea ce ramane deasupra. Eu am asteptat pana cand s-a intarit cat de cat si am inlaturat surplusul adunat la baza tortului. Decorati cu ciocolata rasa. Tortul isi pastreaza prospetimea (nu se usuca) timp de 3-4 zile.
Valori per portie (felii generoase): 541 kcalorii, proteine: 6gr, carbohidrati: 55gr, grasimi: 35 gr, grasimi saturate: 20gr, fibre: 2gr, sare: 0.51 gr
Pofta mare!
Lun Apr 02, 2012 1:04 pm Scris de Pamico
» Alerta maxima pe sistemele cu Windows
Sam Mar 17, 2012 11:23 pm Scris de Pamico
» Mucenici de peste tot
Mier Mar 14, 2012 7:39 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Un martisor de la Google - din 1 Martie - one policy, one Google experience
Sam Feb 25, 2012 4:50 pm Scris de Pamico
» Ce mancam azi 3
Vin Feb 24, 2012 10:21 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cornulete cu rahat.
Joi Feb 23, 2012 4:12 pm Scris de mariana
» Taifas la cafeluta 5
Joi Feb 23, 2012 4:09 pm Scris de mariana
» Trufe de ciocolata cu coaja de portocala
Mar Feb 14, 2012 5:52 pm Scris de mariana
» Furculita deasupra cutitului sau cat de rau mancam
Mar Feb 14, 2012 5:43 pm Scris de mariana
» PAINEA CU OREZ
Dum Feb 12, 2012 12:15 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Ce mancam la micul dejun?
Dum Feb 12, 2012 12:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pe carari de munte
Sam Feb 11, 2012 8:55 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Depasirea dificultatilor in relatia de cuplu
Sam Feb 11, 2012 6:30 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Unt vs margarina
Joi Feb 09, 2012 8:29 pm Scris de Fraiche-Bistro
» Prajitura "Ziua si noaptea"
Mar Ian 24, 2012 1:44 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cum să-ţi încarci telefonul sau laptopul pentru a-ţi proteja acumulatorul
Dum Ian 15, 2012 4:31 pm Scris de Pamico
» Craciunul- sarbatoarea familiei
Vin Dec 23, 2011 10:14 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Falafel- chiftelute din naut si legume
Vin Dec 23, 2011 10:03 am Scris de Eva Maria Scumpa
» ZACUSCA DE FASOLE PASTAI
Vin Dec 23, 2011 10:00 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pandispan
Dum Dec 11, 2011 7:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Să mai avem încredere în dolar?
Dum Dec 04, 2011 3:16 am Scris de Pamico
» PANETTONE CU CIOCOLATA SI MIGDALE – masina de facut paine
Mar Noi 29, 2011 11:43 am Scris de CRINA
» MELCISORI PIZZA
Mar Noi 29, 2011 11:39 am Scris de CRINA
» Musaca din vinete si cartofi
Mar Noi 29, 2011 11:33 am Scris de CRINA
» Gulii umplute cu ciuperci
Mar Noi 29, 2011 11:32 am Scris de CRINA