Scris de Eva Maria Scumpa Joi Sept 09, 2010 12:33 am
Ale, nu stiu daca are rost sa postez reteta separat, doar e aceeasi mancare. Uite, am copiat-o asa cum e in carte.
IMAM BAIALDÎ
Deliciu turcesc — monadă gastronomică — pe care nimic şi nimeni nu 1-a putut sparge şi schimba, atât a fost de rotund modelul. Deşi mai încearcă unii să-i adauge carne de berbec şi lăptarii — tot spre turci ducându-se, zic ei naivi — experienţa ne arată că-i o prostie zadarnică şi că iese un rahat (dar nu de cel local).
Dacă imamul înnebunea la mâncarea asta, mănăstirile româneşti au înălţat-o drept cea mai de preţ lucrare de post, iar în vechiul Bucureşti nu se putea birt serios fără tocmeală de vinete cu roşii şi usturoi, că nu mai venea lumea, se ducea la alţii.
*1,5 kg vinete coapte şi lungi
Umplutură
2 cepe
2 morcovi
1 pătrunjel
l ţelină
2 ardei graşi
3 linguri varză tocată
3 căpăţâni usturoi
Sos:
1 kg roşii
200 ml ulei măsline
piper, sare
1 ardeiaş iute
Vinetele se grijesc (se spală, se scot din coadă) şi se crestează, dar numai de patru ori, şi nu aşa adânc, cât sa se ţină un pic vânătă de miez. Se opăresc iute, se presară cu şi se pun între funduri de lemn, presate, să-şi lase zeama amăruie. Se toaca toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline, că aşa e Levantul, la noi scump, la ei gustos. Usturoiul nu se căleşte, să rămână viu până-n vânătă şi acolo să moară, dar se taie-n două căţeii, să sufere un pic. Vinetele se pun în tavă şi se îndeasă-n crestături cu prăjeala asta, cu căţeii de usturoi, cu ceva sare şi piper. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Se toarnă untdelemnul rămas, bulion de roşii, ardeiul iute tocat.
Se pune tava la cuptor, acoperită, să se coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei, să se îndese toate bunele în ceva şi mai bun. O fi imam baialdî-ul mâncare islamică, dar culmea, merge cu vin roşu. Ceva mai uşor, bineînţeles, un Merlot de Miniş, la o adică, dar nu vechi, că-şi aită toate poznele tinereţii şi din chefliul şi nebunaticul Hal înhăitat cu tâlharii şi arsele lui Falstaff, devine ditamai regele Henric, solemn, responsabil, măreţ.
Eu unul, prefer — la mâncarea asta de vară-toamnă — un Merlot tânăr, de an an — doi, încă şovăind între arome de fructe de pădure şi miros de flori de câmp, cu gustul încă crud şi ierbos, cu un pic de must şăgalnic şi efebiac iscuns în forţa lui felină de acum şi de mai târziu.
Lun Apr 02, 2012 1:04 pm Scris de Pamico
» Alerta maxima pe sistemele cu Windows
Sam Mar 17, 2012 11:23 pm Scris de Pamico
» Mucenici de peste tot
Mier Mar 14, 2012 7:39 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Un martisor de la Google - din 1 Martie - one policy, one Google experience
Sam Feb 25, 2012 4:50 pm Scris de Pamico
» Ce mancam azi 3
Vin Feb 24, 2012 10:21 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cornulete cu rahat.
Joi Feb 23, 2012 4:12 pm Scris de mariana
» Taifas la cafeluta 5
Joi Feb 23, 2012 4:09 pm Scris de mariana
» Trufe de ciocolata cu coaja de portocala
Mar Feb 14, 2012 5:52 pm Scris de mariana
» Furculita deasupra cutitului sau cat de rau mancam
Mar Feb 14, 2012 5:43 pm Scris de mariana
» PAINEA CU OREZ
Dum Feb 12, 2012 12:15 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Ce mancam la micul dejun?
Dum Feb 12, 2012 12:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pe carari de munte
Sam Feb 11, 2012 8:55 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Depasirea dificultatilor in relatia de cuplu
Sam Feb 11, 2012 6:30 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Unt vs margarina
Joi Feb 09, 2012 8:29 pm Scris de Fraiche-Bistro
» Prajitura "Ziua si noaptea"
Mar Ian 24, 2012 1:44 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cum să-ţi încarci telefonul sau laptopul pentru a-ţi proteja acumulatorul
Dum Ian 15, 2012 4:31 pm Scris de Pamico
» Craciunul- sarbatoarea familiei
Vin Dec 23, 2011 10:14 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Falafel- chiftelute din naut si legume
Vin Dec 23, 2011 10:03 am Scris de Eva Maria Scumpa
» ZACUSCA DE FASOLE PASTAI
Vin Dec 23, 2011 10:00 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pandispan
Dum Dec 11, 2011 7:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Să mai avem încredere în dolar?
Dum Dec 04, 2011 3:16 am Scris de Pamico
» PANETTONE CU CIOCOLATA SI MIGDALE – masina de facut paine
Mar Noi 29, 2011 11:43 am Scris de CRINA
» MELCISORI PIZZA
Mar Noi 29, 2011 11:39 am Scris de CRINA
» Musaca din vinete si cartofi
Mar Noi 29, 2011 11:33 am Scris de CRINA
» Gulii umplute cu ciuperci
Mar Noi 29, 2011 11:32 am Scris de CRINA