Bucate cu gust....Yummy

Yummy, yummy! Bine ati venit!

Te rugam sa te inregistrezi sau sa te conectezi pentru a putea avea acces la toate sectiunile forumului!

Oricarui membru nou care in decurs de 7 zile de la inregistrare nu a scris nici macar mesajul de prezentare, i se va dezactiva contul.

Multe lucruri yummy te asteapta: retete cu imagini, concursuri cu premii deosebite, informatii si multe sfaturi incercate chiar de noi!

Te asteptam!

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Bucate cu gust....Yummy

Yummy, yummy! Bine ati venit!

Te rugam sa te inregistrezi sau sa te conectezi pentru a putea avea acces la toate sectiunile forumului!

Oricarui membru nou care in decurs de 7 zile de la inregistrare nu a scris nici macar mesajul de prezentare, i se va dezactiva contul.

Multe lucruri yummy te asteapta: retete cu imagini, concursuri cu premii deosebite, informatii si multe sfaturi incercate chiar de noi!

Te asteptam!

Bucate cu gust....Yummy

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Bucate cu gust....Yummy

Nu e mestesug a gati mancare, ci e mestesug a potrivi din sare.

Concurs de fidelitate

Photobucket

Ultimele subiecte

» 11 ingrediente dezgustătoare pe care le putem consuma zilnic
Uleiul de masline EmptyLun Apr 02, 2012 1:04 pm Scris de Pamico

» Alerta maxima pe sistemele cu Windows
Uleiul de masline EmptySam Mar 17, 2012 11:23 pm Scris de Pamico

» Mucenici de peste tot
Uleiul de masline EmptyMier Mar 14, 2012 7:39 pm Scris de Eva Maria Scumpa

» Un martisor de la Google - din 1 Martie - one policy, one Google experience
Uleiul de masline EmptySam Feb 25, 2012 4:50 pm Scris de Pamico

» Ce mancam azi 3
Uleiul de masline EmptyVin Feb 24, 2012 10:21 pm Scris de Eva Maria Scumpa

» Cornulete cu rahat.
Uleiul de masline EmptyJoi Feb 23, 2012 4:12 pm Scris de mariana

» Taifas la cafeluta 5
Uleiul de masline EmptyJoi Feb 23, 2012 4:09 pm Scris de mariana

» Trufe de ciocolata cu coaja de portocala
Uleiul de masline EmptyMar Feb 14, 2012 5:52 pm Scris de mariana

» Furculita deasupra cutitului sau cat de rau mancam
Uleiul de masline EmptyMar Feb 14, 2012 5:43 pm Scris de mariana

» PAINEA CU OREZ
Uleiul de masline EmptyDum Feb 12, 2012 12:15 am Scris de Eva Maria Scumpa

» Ce mancam la micul dejun?
Uleiul de masline EmptyDum Feb 12, 2012 12:09 am Scris de Eva Maria Scumpa

» Pe carari de munte
Uleiul de masline EmptySam Feb 11, 2012 8:55 pm Scris de Eva Maria Scumpa

» Depasirea dificultatilor in relatia de cuplu
Uleiul de masline EmptySam Feb 11, 2012 6:30 pm Scris de Eva Maria Scumpa

» Unt vs margarina
Uleiul de masline EmptyJoi Feb 09, 2012 8:29 pm Scris de Fraiche-Bistro

» Prajitura "Ziua si noaptea"
Uleiul de masline EmptyMar Ian 24, 2012 1:44 pm Scris de Eva Maria Scumpa

» Cum să-ţi încarci telefonul sau laptopul pentru a-ţi proteja acumulatorul
Uleiul de masline EmptyDum Ian 15, 2012 4:31 pm Scris de Pamico

» Craciunul- sarbatoarea familiei
Uleiul de masline EmptyVin Dec 23, 2011 10:14 am Scris de Eva Maria Scumpa

» Falafel- chiftelute din naut si legume
Uleiul de masline EmptyVin Dec 23, 2011 10:03 am Scris de Eva Maria Scumpa

» ZACUSCA DE FASOLE PASTAI
Uleiul de masline EmptyVin Dec 23, 2011 10:00 am Scris de Eva Maria Scumpa

» Pandispan
Uleiul de masline EmptyDum Dec 11, 2011 7:09 am Scris de Eva Maria Scumpa

» Să mai avem încredere în dolar?
Uleiul de masline EmptyDum Dec 04, 2011 3:16 am Scris de Pamico

» PANETTONE CU CIOCOLATA SI MIGDALE – masina de facut paine
Uleiul de masline EmptyMar Noi 29, 2011 11:43 am Scris de CRINA

» MELCISORI PIZZA
Uleiul de masline EmptyMar Noi 29, 2011 11:39 am Scris de CRINA

» Musaca din vinete si cartofi
Uleiul de masline EmptyMar Noi 29, 2011 11:33 am Scris de CRINA

» Gulii umplute cu ciuperci
Uleiul de masline EmptyMar Noi 29, 2011 11:32 am Scris de CRINA

Cine este conectat?

În total sunt 49 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 49 Vizitatori :: 1 Motor de căutare

Nici unul


Recordul de utilizatori conectați a fost de 100, Vin Feb 02, 2024 6:50 am

Top postatori

Salt'n Pepper (4110)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
Corina (3482)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
spicy (1621)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
ionela2682 (1505)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
lacramioara (1381)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
vdaiana (1335)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
mireya (1247)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
Pisyoana (1142)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
Mihaela (1058)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 
diana (1034)
Uleiul de masline Bar_leftUleiul de masline BarUleiul de masline Bar_right 


visit counter

All Cooking Sites

+5
adrianarenata
dana
spicy
Salt'n Pepper
lacramioara
9 participanți

    Uleiul de masline

    lacramioara
    lacramioara
    Bucatar Yummy
     Bucatar Yummy


    feminin Fecioara Varsta : 44
    Stare de spirit : Foarte buna

    Uleiul de masline Empty Uleiul de masline

    Mesaj Scris de lacramioara Mier Oct 07, 2009 6:19 am

    Alaturi de vin, “aurul lichid” aproape se confunda cu civilizatia europeana
    Uleiul de masline - medicament pretios si aliment ideal

    Raluca Curteanu
    Poseidon, zeul marii, si Atena, zeita pacii si a intelepciunii, isi disputau acelasi oras proaspat nascut pe pamantul Aticii. Pentru a pune capat discordiei, Zeus a decis ca orasul sa fie dat acelui zeu care le va oferi oamenilor cel mai de folos dar. Poseidon a lovit cu tridentul o piatra si din ea a tasnit apa sarata. Atena a impuns pamantul cu sulita si a rasarit un maslin. Oamenii au fost atat de incantati de fructele pomului incat Zeus i-a dat Atenei orasul, si orasului numele Atenei. De atunci, maslinul a devenit simbolul intelepciunii si al pacii.

    Chiar si acum, se spune ca in locul unde legenda s-a nascut, este un maslin. Potrivit lui Homer, maslinul creste pe pamantul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. De-a lungul timpului, maslinul si-a daruit frunzele pentru ca din ele sa-si faca lauri victoriosii din intrecerile sportive dar si cei din sangeroasele razboaie, iar uleiul din fructul sau a uns cele mai nobile capete ale istoriei. Coroanele si ramurile de maslin, emblemele binecuvantarii si ale puritatii, erau oferite zeitatilor si imparatilor: cateva au fost gasit si in mormantul lui Tutankhamon. Pomul era considerat sacru iar potrivit legii regelui Solon, oricine ar fi incercat sa distruga un maslin era aruncat in exil sau ucis pe loc. Astazi, din pamant isi trag seva peste 800 de milioane de maslini. Cea mai mare productie de maslini se gaseste in tari precum Spania, Italia, Franta, Grecia, Tunisia dar nu raman in urma nici state ca Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Australia, Noua zeelanda si California. Soare, piatra, seceta, tacere si solitudine - sunt cele cinci ingrediente care, potrivit traditiei italienesti, creaza habitatul ideal pentru maslini.

    Un maslin poate ajunge pana la varsta de 2.000 de ani. Incepe sa fie roditor dupa primii 4 - 8 ani de viata.

    “Aurul lichid” previne aparitia cancerului

    Homer il numea aurul lichid. Stralucirea lui mistica a iluminat istoria. Picaturi din el s-au prelins pe oasele sfintilor si martirilor si prin gaurile mormintelor lor. Uleiul de masline a fost mereu plasat undeva intre mancare si medicament. Hipocrate, parintele medicinii moderne, recomanda sucul de masline proaspete pentru tratarea bolilor cronice iar maslinele pentru vindecarea de ulcer. In Evul mediu era folosit pentru a trata problemele ginecologice iar in tarile din zonele mediteraneene era folosi ca tratament pentru durerile de ureche, ca purgativ, in special la copii; de asemnea era folost pentru tratarea durerilor de stomac, gastrite, ulcere gastroduodenale. Astazi, cercetarile moderne demonstreaza stiintific binefacerile acestor obiceiuri. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspt stors din fruct. Proprietatile benefice pe care le are asupra sanatatii se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si substante antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. S-a demonstrat ca la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamana, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Cercetatorii spanioli recomanda includerea acestui ulei in dieta zilnica pentru prevenirea cancerului de colon iar cei din Chicago afirma ca dieta mediteraneeana, bogata in ulei de masline, reduce riscul aparitiei cancerului la san.

    Tipuri de ulei de masline

    Uleiul de masline provine doar de la maslinele verzi. Aroma, culoarea si consistenta variaza, ca si in cazul vinurilor fine, datorita diferitelor soiuri de masline, locatiilor si climei. Uleiul de masline provenit de la micii producatori este considerat a fi foarte bun si are pretul asemenea celor mai fine vinuri. Producerea uleiului incepe prin transformarea fructelor de maslin in pasta. Aceasta pasta este apoi malaxata, pentru ca picaturile microscopice de ulei sa se concentreze. Uleiul este extras prin presare, metoda traditionala, sau prin centrifugare, metoda moderna. Dupa extractie, substanta solida ramasa contine inca o cantitate mica de ulei. Astfel, uleiul de masline se paote clasifica in:

    Uleiul de masline extra-virgin. Provine din prima presare a maslinelor. Are o aciditate nu mai mare de 0.8% si este considerat a avea un gust superior. Cele mai multe uleiuri de masline sunt extravirgine doar pe eticheta.

    Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice si fara nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este mai mica de 2% si are un gust bun. Rafinat inseamna ca uleiul a fost tratat chimic pentru neutralizarea gustului puternic (caracterizat ca fiind un defect) si a continutul de acizi.

    Uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitatea mai slaba decat cel virgin.

    Uleiul in bucatarie

    Uleiul de masline este ideal pentru prajit. Incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. Are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit - 180 grade Celsius. La aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice. Un alt avantaj pentru a folosi la prajeli uleiul de masline este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii. Uleiul de masline poate fi refolosit de pana la cinci ori, cu conditia sa fie turnat in cantitate suficient de mare in tigaie (daca se pune o cantitate mica, se va arde foarte usor, iar mancarea va fi facuta in exterior, dar ramane cruda in interior).

    Ca si vinul, uleiul de masline se degusta

    1. Turnati putin ulei de masline (aproximativ o lingura) intr-un pahar micut. Acoperiti paharul cu o mana, agitati delicat paharul cu cealalta mana, pana cand uleiul a atins intrega suprafata interioara a paharului. Incalziti paharul cu palma pana cand ajunge la temperatura corpului. Aprecierea unui ulei de masline bun incepe cu observarea culorii si a consistentei. Uleiul NU ar trebui sa fie limpede sau alb (ceea ce indica faptul ca uleiul a fost rafinat, nu provine deci din prima presare). Culoarea unui ulei bun poate fi orice nuanta intre galben verzui si verde deschis.

    2. Ridicati paharul la nas si trageti aer in piept rapid si puternic de trei ori. Uleiul de masline are, ca si vinul, diverse arome. Incercati sa analizati aroma.

    3. Gustul: sorbiti o cantitate mica - aproximativ 10 picaturi. Nu inghititi. Plimbati uleiul prin gura pentru aproximativ 6 secunde si apoi scuipati-l (incepatorii ar fi bine sa stie ca nu trebuie sa nu scuipe uleiul prea brusc). Uleiul trebuie sa atinga toate zonele gurii pentru ca toate gusturile si senzatiile sa fie remarcate. Doar un ulei extra-virgin de o calitate slaba va lasa in gura un gust dupa ce este eliminat. Un ulei de o buna calitate va lasa gura curata, fara nici o urma de senzatie. Gustul ar trebui sa fie unul iute si se recunoaste de obicei, la finalul degustarii (ca si vinul, uleiul de masline are un gust de inceput, unul de mijloc, perceput cu cerul gurii si un gust de final). Daca sunteti la prima degustare de acest gen, cu siguranta va vor da lacrimile si poate veti avea chiar senzatia de tuse. Uleiul de masline nu are un gust usor, light, este o substanta viscoasa care acapareaza papilele gustative si ameninta sa sufoce limba.

    Intre degustarea diverselor tipuri de ulei, beti multa apa si mancati o bucata de paine petru a va curata gura. Nu vin, doar apa!

    Feriti-l de lumina si caldura!

    Aerul, caldura si lumina provoaca rancezirea uleiului. Temperatura ideala la care trebuie pastrat este de 14ºC. Daca aveti o pivnita pentru pastrarea vinului, puteti stoca acolo cantitatile mari de ulei si pastrati pentru bucatarie doar o cantitate mica. Cand ingheata sau sta in apa rece, uleiul poate deveni tulbur sau chiar se poate solidifica. El revine la culoare initiala in momentul in care este incalzit. Sticla colorata, portelanul sau otelul inoxidabil sunt cele mai bune materiale pentru pastrarea uleiului. Nu trebuie folosit niciodata in acest scop plasticul sau metalele care reactioneaza chimic.
    Salt'n Pepper
    Salt'n Pepper
    Bucatar Yummy
     Bucatar Yummy


    feminin Varsator Varsta : 47
    Localizare : Athens,Greece
    Stare de spirit : buna, taaare buna

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de Salt'n Pepper Joi Oct 15, 2009 8:09 pm

    Intr-adevar, uleiul de masline este "regele uleiurilor". Eu il folosesc zilnic, la orice: salata, mancare gatita, prajit. Da mancarurilor si, mai ales salatelor, o alta aroma!
    spicy
    spicy
    Bucatar Yummy
     Bucatar Yummy


    feminin Varsator Varsta : 42
    Localizare : Oradea
    Stare de spirit : vesela

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de spicy Joi Oct 15, 2009 8:55 pm

    Eu folosesc in mancarurile gatite ulei de masline, dar in salate nu il pot folosi. Nu stiu daca ma credeti dar nu imi place gustul, imi e rau de la miros, nu il pot pune in nici o salata.
    dana
    dana
    Yummy mic
    Yummy mic


    Scorpion Varsta : 47
    Localizare : galati

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de dana Joi Oct 15, 2009 9:29 pm

    folosesc si eu ulei de masline...la salate...nu tot timpul...la noi e mai scump...suntem in romania nu in grecia :lol: ...
    Salt'n Pepper
    Salt'n Pepper
    Bucatar Yummy
     Bucatar Yummy


    feminin Varsator Varsta : 47
    Localizare : Athens,Greece
    Stare de spirit : buna, taaare buna

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de Salt'n Pepper Joi Oct 15, 2009 9:48 pm

    Dana, sa stii ca nici aici nu e prea ieftin. Il gasesti intre 4-5 euro litrul. Diferenta este la salarii, preturile sunt cam aceleasi! :face:
    dana
    dana
    Yummy mic
    Yummy mic


    Scorpion Varsta : 47
    Localizare : galati

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de dana Joi Oct 15, 2009 9:50 pm

    inseamna ca e ca la noi... uneori mai prind cate o oferta si il iau la mai putin de 4 euro!
    adrianarenata
    adrianarenata
    Admin


    feminin Fecioara Varsta : 41
    Localizare : iasi
    Stare de spirit : astept oricand o provocare

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de adrianarenata Vin Oct 16, 2009 11:03 pm

    eu folosesc uleiul de masline cand gatesc pt tudor si uneori la salate pt noi dar nu prea imi place gustul.in schimb am observat in italia ca ei folosesc uleiul d emasline cum folosim noi pe cel de floarea soarelui .se gaseste in magazine cu diferite arome si cei care au plantatii d emaslini folosesc la gatit uleiul de masline brut asemanator cu untdelemnul de la noi!
    avatar
    Corina
    Bucatar Yummy
     Bucatar Yummy


    feminin Fecioara Varsta : 40
    Localizare : undeva
    Stare de spirit : buna

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de Corina Mar Sept 28, 2010 8:09 pm

    chiar ieri am luat ulei de masline ca nu mai aveam. am dat pe un litru 20 de lei
    asta este
    Uleiul de masline Dscn2121

    fetele din Romania, voi ce marci folositi?
    tudorluca
    tudorluca
    Yummy mic
    Yummy mic


    feminin Gemeni Varsta : 51
    Localizare : capitala Romaniei
    Stare de spirit : in urcare

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de tudorluca Sam Oct 02, 2010 2:17 am

    Corina este bun.....cel cumparat de tine.....am si eu......dar acum am din Ellada.....unul suuuper bun marca Alexandra..... Uleiul de masline 830825
    Pebles
    Pebles
    Admin


    feminin Capricorn Varsta : 34
    Localizare : Botosani
    Stare de spirit : Fericita

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de Pebles Mar Mai 17, 2011 12:46 am

    Intr-adevar,uleiul de masline e foarte sanatos.Eu il folosesc cel mai des la salate,insa uneori si la alte mancaruri care necesita prajire.
    mariana
    mariana
    Yummy mic
    Yummy mic


    feminin Fecioara Varsta : 51
    Localizare : Galati
    Stare de spirit : optimista

    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de mariana Mar Mai 17, 2011 3:15 pm

    Nu caut o anumita marca,sa fie extra virgin.

    Continut sponsorizat


    Uleiul de masline Empty Re: Uleiul de masline

    Mesaj Scris de Continut sponsorizat


      Data/ora curentă este: Vin Apr 26, 2024 6:46 pm