Prajitura cu mere
Sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Ingrediente si mod de preparare - reteta originala
- 250 g unt
- 3 oua
- 160 g zahar am pus eu, daca va place tare dulce puneti putin mai mult
- 50 ml lapte
- 50 ml vin
- un varf de cutit bicarbonat, eu am pus praf de copt
- putina sare
- 450 - 500 g faina
Se amesteca faina cu untul taiat cubulete, cu ouale si zaharul, cu bicarbonatul si sarea, apoi se adauga vinul si laptele.Se omogenizeaza bine ingredientele, se face o bila, se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pt. o ora.
- 2 kg de mere, se curata, se dau pe razatoare si se calesc cu zahar dupa gust, cu scortisoara si coaja de lamaie.
In tava unsa si tapetata ( a mea 38x26 cm ), se pune jumatate de aluat, intins in foaie, apoi merele reci, si din nou foaie.Sa nu faceti in tava mai mica, pt. ca si asa este destul de mult aluatul, dar cu 2 kg de mere iese OK.
Se coace la foc mijlociu.
Sfatul meu este sa omogenizati intai 350 g faina, cu restul ingredientelor, si doar pe urma sa tot adaugati faina, pana e Ok aluatul."
And noooow:
am facut direct o tava mare (34x25)... deh ochii mai mari decat stomacul :D
sa va zic cu aluatul cum am patit.
l-am framantat cu robotica, ca io cu mana... pass.
am facut cum scrie in reteta originala, mai intai doar vreo 350 de grame de faina, apoi am tot pus cate 2 linguri pana am terminat 500 de grame. dar surpriza, aluatul era ca o pasta, aproape curgea. m-am speriat ca n-o sa pot sa intind foaie din pasta aia, asa ca am mai pus vreo 10 linguri de faina (~ 200 g), tot asa cate o lingura doua pana am considerat ca e ok ca si consistenta. tot n-a stat ca o bila, dar l-am invelit cum am putut cu folie alimentara si a stat in frigider vreo ora jumate pana am mancat cina si s-au racit merele. Nu-mi explic de ce a fost atat de moale aluatul.
cand am scos aluatul era intarit, dar io eram de-a dreptul panicata, nu stiam cum sa-l intind ca era totusi destul de moale si foarte lipicios pentru mine. asa ca am chemat-o pe mami sa ma ajute, iar ea tac-pac a intins pe masa infainata doua blaturi, le-a pus in tava fara nici o problema.
am copt prajitura 40 min (5 min foc mare, 25 min foc mediu, 10 min foc mic).
am taiat-o cand inca era calduta. n-am putut sa ma culc fara sa stiu daca mi-a iesit :D
am cosmetizat-o a doua zi dimineata :)
~ observatiile mele: data viitoare cand mai incerc aluaturi noi am sa fac jumatate de portie prima data si daca ne place mai fac o tava, pentru ca la prajitura asta 1,7 kg mere curatate n-a facut destula umplutura. mie-mi place sa fie muuuuulte mere. daca faceam jumatate portie de aluat in tava mica, dar cu aceeasi cantitate de mere, era perrrrrrrrfect, asa e doar perfect :P
~ observatiile lu' mami: crede ca era suficient sa fi pus doar 2 oua, 200 g unt si 50 ml lapte.
~ faza haioasa cand invartea robotica aluatul arata ca si cand lucrezi cu lut, urca si cobora aluatul pe tija din mijloc exact ca si cand modelezi lutul pentru o vaza :) cooking is fun :D
~ ingredientele mele (250 g unt rece, 500 g faina, 150 g zahar + 1 plic zahar vanilat, 3 oua, 100 ml lapte, praf de copt, sare)
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ pregatirea aluatului
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ robotica la lucru
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ aluatul ca elasticul :)
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele curatate si razuite cu robotica
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele stoarse de zeama si pregatite pentru dinstuit cu 4 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura coaja rasa de lamaie si scortisoara fara numar fara numar
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele dinstuite (au scazut considerabil, trebuia sa pun mai multe mere). lipseste din poza mireasma innebunitoare de scortisoara + mar + coaja de lamaie... de nedescris!
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ blatul de jos asezat in tava si intepat sa nu se umfle prea tare in pene :D
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele inmiresmate intinse peste primul blat
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele acoperite sa nu le fie cumva frig
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ dupa 40 de minute, in care am tot aprins beculetul din cuptor are we there yet? are we there yet? (am verificat din 5 in 5 min sa nu cumva sa se arda) asteptare a luat sfarsit
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ dupa inca o ora de asteptare (mai lipsea sa stau langa tava sa suflu sa se raceasca mai repede :D )
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
serviti, va rog!
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Ingrediente si mod de preparare - reteta originala
- 250 g unt
- 3 oua
- 160 g zahar am pus eu, daca va place tare dulce puneti putin mai mult
- 50 ml lapte
- 50 ml vin
- un varf de cutit bicarbonat, eu am pus praf de copt
- putina sare
- 450 - 500 g faina
Se amesteca faina cu untul taiat cubulete, cu ouale si zaharul, cu bicarbonatul si sarea, apoi se adauga vinul si laptele.Se omogenizeaza bine ingredientele, se face o bila, se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pt. o ora.
- 2 kg de mere, se curata, se dau pe razatoare si se calesc cu zahar dupa gust, cu scortisoara si coaja de lamaie.
In tava unsa si tapetata ( a mea 38x26 cm ), se pune jumatate de aluat, intins in foaie, apoi merele reci, si din nou foaie.Sa nu faceti in tava mai mica, pt. ca si asa este destul de mult aluatul, dar cu 2 kg de mere iese OK.
Se coace la foc mijlociu.
Sfatul meu este sa omogenizati intai 350 g faina, cu restul ingredientelor, si doar pe urma sa tot adaugati faina, pana e Ok aluatul."
And noooow:
am facut direct o tava mare (34x25)... deh ochii mai mari decat stomacul :D
sa va zic cu aluatul cum am patit.
l-am framantat cu robotica, ca io cu mana... pass.
am facut cum scrie in reteta originala, mai intai doar vreo 350 de grame de faina, apoi am tot pus cate 2 linguri pana am terminat 500 de grame. dar surpriza, aluatul era ca o pasta, aproape curgea. m-am speriat ca n-o sa pot sa intind foaie din pasta aia, asa ca am mai pus vreo 10 linguri de faina (~ 200 g), tot asa cate o lingura doua pana am considerat ca e ok ca si consistenta. tot n-a stat ca o bila, dar l-am invelit cum am putut cu folie alimentara si a stat in frigider vreo ora jumate pana am mancat cina si s-au racit merele. Nu-mi explic de ce a fost atat de moale aluatul.
cand am scos aluatul era intarit, dar io eram de-a dreptul panicata, nu stiam cum sa-l intind ca era totusi destul de moale si foarte lipicios pentru mine. asa ca am chemat-o pe mami sa ma ajute, iar ea tac-pac a intins pe masa infainata doua blaturi, le-a pus in tava fara nici o problema.
am copt prajitura 40 min (5 min foc mare, 25 min foc mediu, 10 min foc mic).
am taiat-o cand inca era calduta. n-am putut sa ma culc fara sa stiu daca mi-a iesit :D
am cosmetizat-o a doua zi dimineata :)
~ observatiile mele: data viitoare cand mai incerc aluaturi noi am sa fac jumatate de portie prima data si daca ne place mai fac o tava, pentru ca la prajitura asta 1,7 kg mere curatate n-a facut destula umplutura. mie-mi place sa fie muuuuulte mere. daca faceam jumatate portie de aluat in tava mica, dar cu aceeasi cantitate de mere, era perrrrrrrrfect, asa e doar perfect :P
~ observatiile lu' mami: crede ca era suficient sa fi pus doar 2 oua, 200 g unt si 50 ml lapte.
~ faza haioasa cand invartea robotica aluatul arata ca si cand lucrezi cu lut, urca si cobora aluatul pe tija din mijloc exact ca si cand modelezi lutul pentru o vaza :) cooking is fun :D
~ ingredientele mele (250 g unt rece, 500 g faina, 150 g zahar + 1 plic zahar vanilat, 3 oua, 100 ml lapte, praf de copt, sare)
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ pregatirea aluatului
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ robotica la lucru
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ aluatul ca elasticul :)
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele curatate si razuite cu robotica
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele stoarse de zeama si pregatite pentru dinstuit cu 4 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura coaja rasa de lamaie si scortisoara fara numar fara numar
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele dinstuite (au scazut considerabil, trebuia sa pun mai multe mere). lipseste din poza mireasma innebunitoare de scortisoara + mar + coaja de lamaie... de nedescris!
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ blatul de jos asezat in tava si intepat sa nu se umfle prea tare in pene :D
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele inmiresmate intinse peste primul blat
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ merele acoperite sa nu le fie cumva frig
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ dupa 40 de minute, in care am tot aprins beculetul din cuptor are we there yet? are we there yet? (am verificat din 5 in 5 min sa nu cumva sa se arda) asteptare a luat sfarsit
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
~ dupa inca o ora de asteptare (mai lipsea sa stau langa tava sa suflu sa se raceasca mai repede :D )
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
serviti, va rog!

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
» Alerta maxima pe sistemele cu Windows
» Mucenici de peste tot
» Un martisor de la Google - din 1 Martie - one policy, one Google experience
» Ce mancam azi 3
» Cornulete cu rahat.
» Taifas la cafeluta 5
» Trufe de ciocolata cu coaja de portocala
» Furculita deasupra cutitului sau cat de rau mancam
» PAINEA CU OREZ
» Ce mancam la micul dejun?
» Pe carari de munte
» Depasirea dificultatilor in relatia de cuplu
» Unt vs margarina
» Prajitura "Ziua si noaptea"
» Cum să-ţi încarci telefonul sau laptopul pentru a-ţi proteja acumulatorul
» Craciunul- sarbatoarea familiei
» Falafel- chiftelute din naut si legume
» ZACUSCA DE FASOLE PASTAI
» Pandispan
» Să mai avem încredere în dolar?
» PANETTONE CU CIOCOLATA SI MIGDALE – masina de facut paine
» MELCISORI PIZZA
» Musaca din vinete si cartofi
» Gulii umplute cu ciuperci