Iata despre ce e vorba:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Ingrediente:
In mod normal, nu prea avem ce sa discutam la capitolul acesta, pentru ca eu va propun azi tehnici, nu retete; fiecare poate folosi aluatul de paine preferat, simplu de tot sau mai bogat, ideea e ca trebuie sa fie un aluat nelipicios si usor modelabil. Cantitatea de aluat e, deasemenea, irelevanta, la fel se impletesc painici mici sau chiar mici baghete impletite ca si o paine mare de 1,5 kg. Iata, totusi, ce am folosit eu:
1 kg de faina, 50% alba si 50% integrala
25 grame de drojdie proaspata
1 lingura de zahar
50 ml. de ulei de masline extravirgin
1 lingura rasa de sare
aproximativ 600 de ml. de apa calduta
Preparare:
Drojdia se amesteca cu zaharul pana se lichefiaza, se adauga aproximativ 50 de ml. de apa calduta (40 de grade Celsius) si 1-2 linguri de faina. Se asteapta sa faca spuma abundenta apoi se adauga peste faina amestecata cu sarea. Se toarna cate putina apa calduta pana ce se leaga ingredientele intr-o bila, framantand continuu. Se adauga uleiul si se framanta mai departe, pana ce aluatul este neted, nelipicios si incepe sa formeze basicute de aer in interior. Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei si se rasuceste o data astfel incat sa fie uns cu o pelicula de ulei pe toata suprafata. Se acopera (infoliaza) si se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul. Iata aluatul meu gata crescut, rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei, pregatit de "maltratat":
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Pentru ca aveam 3 paini de facut, am impartit aluatul in 3 bucati, fiecare corespunzand unei paini:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Fiecare treime se imparte in cate 3 parti egale, apoi fiecare bucata se modeleaza sub forma unui snur lung si neted, de aproximativ 70-80 de cm. Cele trei snururi se suprapun la mijloc:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Tehnica I
Toate cele trei feluri de impletituri pornesc in acelasi fel, cele 3 snururi lungi de aluat se indoaie si se aduc in fata, obtinand 6 suvite numai bune de impletit:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Tehnica I e cea mai simpla, adevarata joaca de copii. Se impletesc in 3 cele 3 suvite din stanga, apoi cele din dreapta:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi se rasucesc una in jurul alteia suvitele situate in centru (numarand de la stanga la dreapta, a 3-a si a 4-a):
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se continua in acelasi fel - se impletesc in 3 suvitele 1, 2 si 3, respectiv 4, 5 si 6, apoi se rasucesc inte ele suvitele 3 si 4:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
La final, se aduna capetele de aluat, se preseaza usor si se introduc sub paine:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Tehnica II:
Punctul de pornire al impletiturii este identic cu cel de la tehnica precedenta:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se aduce suvita cea mai din dreapta (6) spre stanga in pozitia opusa si cea mai din stanga (1) spre dreapta in pozitia opusa:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se face loc intre cele patru suvite ramase pe mijloc si se aduce suvita din cea mai din stanga in centru:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se reia procedeul, dar din sens invers (stanga - dreapta) si se repeta pana cand se formeaza impletitura:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
La fel, la final se aduna capetele si se introduc sub paine, dandu-i un aspect cat mai ingrijit:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Tehnica 3:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se aduce a 2-a suvita din dreapta in pozitia a 1-a (cea mai din stanga):
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
A 2-a suvita din stanga se aduce peste urmatoarele 2, spre dreapta:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Apoi invers - a 2-a suvita din stanga se aduce in pozitia a 6-a, spre dreapta:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
A 2-a din dreapta se aduce sprea stanga, peste urmatoarele 2, apoi invers:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
...pana cand se termina de impletit painea, iar capetele se aduna si se introduc dedesubt:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Painea impletita prin oricare dintre aceste tehnici urmeaza aceiasi pasi ca si orica alta paine. Se aseaza la crescut in loc caldut - de la stanga la dreapta, painea impletita prin Tehnica III, Tehnica II si Tehnica I:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Cand painea creste, se introduce in cuptorul preincins la foc iute (190 de grade Celsius) primele 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade Celsius si se continua coacerea pana la trecerea totala a 30-40 de minute. Painea bine coapta, atunci cand este ciocanita pe fund, scoate un zgomot "a gol", iar lama unui cutit (sau un betisor) infipta in paine iese curata.
Eu am scos painile mele din cuptor dupa primele 10 minute:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Le-am uns cu ou batut:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
...si am continuat coacerea pana s-au rumenit frumos si au fost coapte bine (35 de minute a durat).
Iata cum arata cele trei paini coapte:
Un primplan cu Painea impletita prin Tehnica I:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Painea impletita prin tehnica II:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Si Painea impletita prin Tehnica III:
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Spor la impletit!
Lun Apr 02, 2012 1:04 pm Scris de Pamico
» Alerta maxima pe sistemele cu Windows
Sam Mar 17, 2012 11:23 pm Scris de Pamico
» Mucenici de peste tot
Mier Mar 14, 2012 7:39 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Un martisor de la Google - din 1 Martie - one policy, one Google experience
Sam Feb 25, 2012 4:50 pm Scris de Pamico
» Ce mancam azi 3
Vin Feb 24, 2012 10:21 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cornulete cu rahat.
Joi Feb 23, 2012 4:12 pm Scris de mariana
» Taifas la cafeluta 5
Joi Feb 23, 2012 4:09 pm Scris de mariana
» Trufe de ciocolata cu coaja de portocala
Mar Feb 14, 2012 5:52 pm Scris de mariana
» Furculita deasupra cutitului sau cat de rau mancam
Mar Feb 14, 2012 5:43 pm Scris de mariana
» PAINEA CU OREZ
Dum Feb 12, 2012 12:15 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Ce mancam la micul dejun?
Dum Feb 12, 2012 12:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pe carari de munte
Sam Feb 11, 2012 8:55 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Depasirea dificultatilor in relatia de cuplu
Sam Feb 11, 2012 6:30 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Unt vs margarina
Joi Feb 09, 2012 8:29 pm Scris de Fraiche-Bistro
» Prajitura "Ziua si noaptea"
Mar Ian 24, 2012 1:44 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cum să-ţi încarci telefonul sau laptopul pentru a-ţi proteja acumulatorul
Dum Ian 15, 2012 4:31 pm Scris de Pamico
» Craciunul- sarbatoarea familiei
Vin Dec 23, 2011 10:14 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Falafel- chiftelute din naut si legume
Vin Dec 23, 2011 10:03 am Scris de Eva Maria Scumpa
» ZACUSCA DE FASOLE PASTAI
Vin Dec 23, 2011 10:00 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pandispan
Dum Dec 11, 2011 7:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Să mai avem încredere în dolar?
Dum Dec 04, 2011 3:16 am Scris de Pamico
» PANETTONE CU CIOCOLATA SI MIGDALE – masina de facut paine
Mar Noi 29, 2011 11:43 am Scris de CRINA
» MELCISORI PIZZA
Mar Noi 29, 2011 11:39 am Scris de CRINA
» Musaca din vinete si cartofi
Mar Noi 29, 2011 11:33 am Scris de CRINA
» Gulii umplute cu ciuperci
Mar Noi 29, 2011 11:32 am Scris de CRINA