Ingrediente:
400g faina
90g unt
90g zahar tos
2 oua (de preferat ar fi sa fie oua de casa pentru a da culoare)
Un praf de sare
30g unt pentru uns foaia
Pentru maia:
200g faina
30g zahar tos
200ml lapte
1 pliculet si ½ drojdie uscata
Pentru umplutura 1:
120g nuca macinata
4 linguri lapte
5 linguri cu varf zahar tos
2 esente de rom Dr. Qeker
1 lingura cu varf de cacao
Pentru umplutura 2:
120g stafide
50g zahar brun
Pentru uns:
1 galbenus crud
80ml lapte
Mod de preparare:
Stafidele le punem intr-un castron, adaugm peste ele apa cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie cel putin 30 – 45 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.
Intr-un castron punem nuca pe care o macinam in prealabil, adaugam zaharul tos si amestecam pana la omogenizare.
Adaugam peste nuca cu zahar laptele, esentele de rom, olingura cu varf de cacao si amestecam pana la omogenizare.
Pentru a pregati maiaua, punem intr-un bol 200g faina si adaugam peste drojdia uscata. Amestecam si lasam la odihnit acest amestec pentru 15 minute.
Dupa 15 minute, adaugam peste faina amestecata cu drojdie, zaharul tos si laptele, amestecam bine si lsam la dospit maiaua pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce maiaua a crescut indeajuns, in cuva aparatului de facut paine punem ouale, zaharul tos, untul topit in prealabil (atentie il lasam la racit pana devine doar caldut), adaugam maiaua, faina si un praf de sare, dupa care lasam aluatul in masina la dospit si framantata timp de 1 ora 30 minute.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, infainam usor suprafata de lucru, turnam aluatul si il impartim in 2 parti egale.
Luam o jumatate din aluat si incepem sa pregatim primul cozonac. Intindem aluatul intr-o patura dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ 1cm. Ungem cu o pensula intrega suprafata a foii de aluat cu unt, topit in prealabil.
Presaram pe suprafata foii de aluat nuca amestecata cu zahar in movilite nu uniform.
Incepem sa rulam foaia pe lung pana obtinem un rulou.
Taiem dintr-un capat al ruloului o bucata cam de 5 cm.
Taiem ruloul pe lung, pe mijloc, avand grija ca taietura sa inceapa la 5 cm de capatul netaiat al ruloului. Taiem pana la capat in cealalta parte a ruloului.
Rasucim capatul netaiat al ruloului pe sub cele 2 fasii de aluat (aplecam capatul spre exteriorul fasiilor si il aducem in interiorul lor). Apoi, impletim cele 2 fasii pornind de la capatul rasucit. Cand ajungem cu impletitura la celalalt capat, unim fasiile, strangandu-le putin cu degetele si adaugam deasupra capatul de rulou taiat.
Punem cozonacelul astfel format intr-o tava pentru cozonac tapetata in prealabil cu hartie de copt si lasam la dospit acoperit cu o folie alimentara, pana isi dubleaza volumul.
Trecem la formarea celui de al doilea cozonac care se face la fel.
Lun Apr 02, 2012 1:04 pm Scris de Pamico
» Alerta maxima pe sistemele cu Windows
Sam Mar 17, 2012 11:23 pm Scris de Pamico
» Mucenici de peste tot
Mier Mar 14, 2012 7:39 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Un martisor de la Google - din 1 Martie - one policy, one Google experience
Sam Feb 25, 2012 4:50 pm Scris de Pamico
» Ce mancam azi 3
Vin Feb 24, 2012 10:21 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cornulete cu rahat.
Joi Feb 23, 2012 4:12 pm Scris de mariana
» Taifas la cafeluta 5
Joi Feb 23, 2012 4:09 pm Scris de mariana
» Trufe de ciocolata cu coaja de portocala
Mar Feb 14, 2012 5:52 pm Scris de mariana
» Furculita deasupra cutitului sau cat de rau mancam
Mar Feb 14, 2012 5:43 pm Scris de mariana
» PAINEA CU OREZ
Dum Feb 12, 2012 12:15 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Ce mancam la micul dejun?
Dum Feb 12, 2012 12:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pe carari de munte
Sam Feb 11, 2012 8:55 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Depasirea dificultatilor in relatia de cuplu
Sam Feb 11, 2012 6:30 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Unt vs margarina
Joi Feb 09, 2012 8:29 pm Scris de Fraiche-Bistro
» Prajitura "Ziua si noaptea"
Mar Ian 24, 2012 1:44 pm Scris de Eva Maria Scumpa
» Cum să-ţi încarci telefonul sau laptopul pentru a-ţi proteja acumulatorul
Dum Ian 15, 2012 4:31 pm Scris de Pamico
» Craciunul- sarbatoarea familiei
Vin Dec 23, 2011 10:14 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Falafel- chiftelute din naut si legume
Vin Dec 23, 2011 10:03 am Scris de Eva Maria Scumpa
» ZACUSCA DE FASOLE PASTAI
Vin Dec 23, 2011 10:00 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Pandispan
Dum Dec 11, 2011 7:09 am Scris de Eva Maria Scumpa
» Să mai avem încredere în dolar?
Dum Dec 04, 2011 3:16 am Scris de Pamico
» PANETTONE CU CIOCOLATA SI MIGDALE – masina de facut paine
Mar Noi 29, 2011 11:43 am Scris de CRINA
» MELCISORI PIZZA
Mar Noi 29, 2011 11:39 am Scris de CRINA
» Musaca din vinete si cartofi
Mar Noi 29, 2011 11:33 am Scris de CRINA
» Gulii umplute cu ciuperci
Mar Noi 29, 2011 11:32 am Scris de CRINA