Bucate cu gust....Yummy

Yummy, yummy! Bine ati venit!

Te rugam sa te inregistrezi sau sa te conectezi pentru a putea avea acces la toate sectiunile forumului!

Oricarui membru nou care in decurs de 7 zile de la inregistrare nu a scris nici macar mesajul de prezentare, i se va dezactiva contul.

Multe lucruri yummy te asteapta: retete cu imagini, concursuri cu premii deosebite, informatii si multe sfaturi incercate chiar de noi!

Te asteptam!
Bucate cu gust....Yummy

Nu e mestesug a gati mancare, ci e mestesug a potrivi din sare.

Subiecte similare

    Concurs de fidelitate

    Photobucket

    Ultimele subiecte

    » 11 ingrediente dezgustătoare pe care le putem consuma zilnic
    Lun Apr 02, 2012 1:04 pm Scris de Pamico

    » Alerta maxima pe sistemele cu Windows
    Sam Mar 17, 2012 11:23 pm Scris de Pamico

    » Mucenici de peste tot
    Mier Mar 14, 2012 7:39 pm Scris de Eva Maria Scumpa

    » Un martisor de la Google - din 1 Martie - one policy, one Google experience
    Sam Feb 25, 2012 4:50 pm Scris de Pamico

    » Ce mancam azi 3
    Vin Feb 24, 2012 10:21 pm Scris de Eva Maria Scumpa

    » Cornulete cu rahat.
    Joi Feb 23, 2012 4:12 pm Scris de mariana

    » Taifas la cafeluta 5
    Joi Feb 23, 2012 4:09 pm Scris de mariana

    » Trufe de ciocolata cu coaja de portocala
    Mar Feb 14, 2012 5:52 pm Scris de mariana

    » Furculita deasupra cutitului sau cat de rau mancam
    Mar Feb 14, 2012 5:43 pm Scris de mariana

    » PAINEA CU OREZ
    Dum Feb 12, 2012 12:15 am Scris de Eva Maria Scumpa

    » Ce mancam la micul dejun?
    Dum Feb 12, 2012 12:09 am Scris de Eva Maria Scumpa

    » Pe carari de munte
    Sam Feb 11, 2012 8:55 pm Scris de Eva Maria Scumpa

    » Depasirea dificultatilor in relatia de cuplu
    Sam Feb 11, 2012 6:30 pm Scris de Eva Maria Scumpa

    » Unt vs margarina
    Joi Feb 09, 2012 8:29 pm Scris de Fraiche-Bistro

    » Prajitura "Ziua si noaptea"
    Mar Ian 24, 2012 1:44 pm Scris de Eva Maria Scumpa

    » Cum să-ţi încarci telefonul sau laptopul pentru a-ţi proteja acumulatorul
    Dum Ian 15, 2012 4:31 pm Scris de Pamico

    » Craciunul- sarbatoarea familiei
    Vin Dec 23, 2011 10:14 am Scris de Eva Maria Scumpa

    » Falafel- chiftelute din naut si legume
    Vin Dec 23, 2011 10:03 am Scris de Eva Maria Scumpa

    » ZACUSCA DE FASOLE PASTAI
    Vin Dec 23, 2011 10:00 am Scris de Eva Maria Scumpa

    » Pandispan
    Dum Dec 11, 2011 7:09 am Scris de Eva Maria Scumpa

    » Să mai avem încredere în dolar?
    Dum Dec 04, 2011 3:16 am Scris de Pamico

    » PANETTONE CU CIOCOLATA SI MIGDALE – masina de facut paine
    Mar Noi 29, 2011 11:43 am Scris de CRINA

    » MELCISORI PIZZA
    Mar Noi 29, 2011 11:39 am Scris de CRINA

    » Musaca din vinete si cartofi
    Mar Noi 29, 2011 11:33 am Scris de CRINA

    » Gulii umplute cu ciuperci
    Mar Noi 29, 2011 11:32 am Scris de CRINA

    Cine este conectat?

    In total sunt 4 utilizatori conectati: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 4 Vizitatori

    Nici unul


    Recordul de utilizatori conectati a fost de 40, Lun Ian 31, 2011 1:44 am

    Top postatori

    Salt'n Pepper (4110)
     
    Corina (3482)
     
    spicy (1621)
     
    ionela2682 (1505)
     
    lacramioara (1381)
     
    vdaiana (1335)
     
    mireya (1247)
     
    Pisyoana (1142)
     
    Mihaela (1058)
     
    diana (1034)
     


    visit counter

    All Cooking Sites

      Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Distribuiţi
      avatar
      Pamico
      Aspirant Yummy
       Aspirant Yummy

      masculin Berbec Varsta : 49
      Localizare : Craiova
      Stare de spirit : Buna, zice neuronul sef !

      Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Mesaj Scris de Pamico la data de Sam Oct 15, 2011 6:41 am

      Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Pâinea neagră e făcută de fapt din făină albă şi colorată cu malţ. Românii o preferă crezând că e mai sănătoasă, dar în realitate e chiar mai nocivă decât cea albă. Dezvăluiri din interiorul industriei.




      Experţii din industria de panificaţie afirmă că 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută. Sunt oamenii din piaţă care cunosc afacerea ca pe buzunarele proprii. Explicaţia acestei farse la nivel naţional ţine efectiv de reflexele de consum ale clienţilor şi nu de vreun calcul financiar.

      Pâinea neagră autentică are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă şi mai tare şi se învecheşte mai uşor. Pâinea falsificată, adică din făina albă colorată cu malţ, e pufoasă, are coajă subţire şi rezistă o săptămână pe masa din bucătărie. Dar nu mai are calităţile adevăratei pâini negre. Mai mult, colorantul folosit e un produs sintetic, nefiind un produs biologic pur. Afacerea se rezumă astfel: toţi caută o pâine mai sănătoasă şi se păcălesc, mâncând una artificială.

      Un bidon de 5 kg de colorant e vărsat în malaxor

      În malaxorul de 100 kg, amestecul e preparat de brutar. Tranşa: 350 de pâini negre de 450 g fiecare. Arată ca acasă, cu o mică diferenţă: cantitatea e mare, amelioratorii pe măsură. Aşteptăm să vedem făină neagră, din aceea cu 72% cenuşă, cum ne-a explicat morarul Vasile Bunescu din Giarmata. Nici vorbă de aşa ceva. Pâinea neagră se face din făină albă şi extract de malţ, un fel de miere groasă care îi dă culoare şi aspect de "pâine ca la bunica".

      Brutarul aduce patru saci cu făină albă, îi deşartă în malaxorul de inox. Adaugă dintr-un bidon metalic "zeama" colorantă. Cinci kilograme. "E extract de malţ" vine explicaţia. Mai pune un kilogram şi jumătate de sare, trei de drojdie, 55 de litri de apă călduţă. Reglează viteza la prima treaptă de viteză, apasă pe buton şi paletele malaxorului încep să se învârtă.

      Încet, făina albă devine o cocă de culoare maro închis. "Face culoare, dă coajă crocantă, e 100% natural şi nu veţi avea probleme cu el", asigură Victor, reprezentantul de vânzări al unei companii din Târgovişte care se laudă că vinde cel mai bun extract de malţ din România. Este importat din Olanda şi costă aproape 2 euro kilogramul.

      Diferenţa esenţială dintre pâinea neagră şi cea vopsită

      "În mod normal, nu are avea voie să se numească pâine neagră dacă nu este făcută integral din făină neagră", spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Românii cumpără de la raft fără să citească eticheta. Dacă ar face-o, ar înţelege că mănâncă pâine albă vopsită. Potrivit lui Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit, doar o treime din pâinea neagră din piaţă este cu adevărat neagră, realizată exclusiv cu făină integrală. Restul este colorată cu tărâţe de grâu sau cu malţ sub formă de extract lichefiat.

      Raţiunea pentru care brutarii păcălesc cu pâinea vine din obiceiurile de consum ale noastre: românii vor pâine neagră, pentru că ştiu de la televizor că e sănătoasă, dar o vor pufoasă şi rezistentă mai multe zile, cu coaja subţire. Aşa ceva nu se poate din făina neagră adevărată, confirmă orice morar sau inginer tehnolog de panificaţie.

      În schimb, pâinea neagră autentică are un conţinut ridicat de fibre care stimulează digestia şi tranzitul intestinal, protejând colonul. Făina neagră conţine mai multă cenuşă, care îi dă această culoare, închisă, dar şi nutrienţii şi fibrele suplimentare care fac pâinea neagră preferata nutriţioniştilor.

      "Dacă făina albă are 55% cenuşă, cea neagră ajunge la 72%", spune morarul Vasile Bunescu. "Pâinea din făină neagră nu va avea niciodată volumul unei pâini normale. Estetic arată mai rău. La noi se cere pâine pufoasă. Or aceasta nu o poţi face din făină integrală", mai spune Aurel Marin.

      Şi malţul tot la diabet duce

      Financiar vorbind, pâinea neagră mincinoasă este ceva mai ieftină. Pentru producerea a 350 de pâini făina neagră ar costa circa 180 de lei. 350 de pâini albe costă doar 130 de lei dar se adaugă şi preţul malţului, economia fiind de 20-30 de lei la 100 kg.

      Pâinea neagră corectă ar trebui să aibă pe etichetă informaţii stricte: făină de grâu neagră, apă sare, drojdie. În schimb de cele mai multe ori, pe etichetele de pâine neagră găsim făină albă şi malţ. Gheorghe Mencinicopschi explică însă că şi malţul acesta ar trebui de fapt interzis. Consumat în exces fabvorizează apariţia diabetului, spune specialistul.

      "Până acum câţiva ani pâinea neagră se colora cu caramel, care a fost interzis. Ceea ce nu se ştie este că acel caramel a fost înlocuit cu malţ, care în momentul procesării pâinii generează tot caramel", a declarat Mencinicopschi. Potrivit specialiştilor de la Siguranţa Alimentelor, nimeni nu a investigat dacă malţul este la fel de nociv, după ce caramelul a fost interzis în 2002. "Vom cuprinde în strategia noastră de control şi o verificare a conţinutului de caramel din pâinile cu malţ", a spus Floare Chiru, adjunctul şefului de la Siguranţa Alimentelor Timiş.

      E-URILE DIN PÂINE

      Pe etichete: făină de grâu şi malţ în loc de făină neagră

      Pâinea comună, pe care o găsim în hypermarket sau la alimentara din colţ, este plină de E-uri. Iată o selecţie:

      - Esteri poliglicerici ai acizilor graşi, mono şi digliceride ale acizilor graşi
      - Acid citric, Acid ascorbic, Acid lactic
      - Acetat de calciu, Diacetat de sodiu
      - Lecitina din soia
      - Propilen glicol
      - Glicerina
      - Gumă arabică
      - Carbonat de calciu, Propionat de calciu

      Nu toate se găsesc în aceeaşi pâine, însă unele au rolul de întârzia învechirea, altele pur şi simplu să îmbunătăţească gustul pâinii.

      Hipermarketurile sunt pline de pâine neagră vopsită cu malţ. Am luat de pe raft o pâine din Arad, ambalată în pungă potocalie, care are notat pe ambalaj o compoziţie formată din făină albă şi făină neagră, iar în paranteză, după aceasta din urmă, este explicată ca fiind "de malţ". Mai încercăm o pâine, de Timişoara, una cu punga colorată galben: făina de malţ este denumită "neagră", iar pâinea mai conţine făină de grîu şi ameliorator.

      Pâinea din magazine va arăta altfel. Noile reguli

      Autoratea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat noi reguli pentru pâinea produsă şi vândută în magazinele din ţară. Astfel, începând de astăzi, pâinea va avea o greutate de cel puţin 300 de grame. Iar orice majorare a a gramajului se va putea realiza numai din sută în sută de grame.

      Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind greutatea pâinii se va aplica doar pâinii normale comercializate, nu şi produselor derivate, potrivit preşedintelui ANPC, Constantin Cerbulescu.

      "Am informat producătorii că ordinul se va aplica pâinii normale, nu şi derivatelor, gen chifle, japoneze, batoane", a explicat preşedintele ANPC, citat de Agerpres.

      Potrivit acestuia, în urma controalelor efectuate de-a lungul timpului, s-au constatat diferenţe foarte mari între ceea ce era prezentat ca şi cantitate netă pe etichetă şi ceea ce era de fapt comercializat, diferenţe care ajungeau la 70 - 80 de grame între cantitatea declarată şi cantitatea reală a pâinii.

      În România activează în jur de 5.000 de firme înregistrate în industria de panificaţie şi alte 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.

      Cel mai mare patronat din industria de morărit şi panificaţie, ROMPAN, reuneşte circa 280 de producători, dar şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate ROMPAN asigură peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase din întreaga ţară şi în jur de 40% - 45% din industria de panificaţie.

      sursa: evz.ro
      avatar
      ionela2682
      Moderator
      Moderator

      feminin Varsator Varsta : 35
      Localizare : medgidia-constanta
      Stare de spirit : optimista

      Re: Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Mesaj Scris de ionela2682 la data de Lun Oct 17, 2011 12:50 am

      Ha ha ha,asta o stiam si eu...am lucart o data intr-o patiserie ,alaturi era brutaria...stiti ce foloseau pentru painea neagra...:cacao..da ! am vazut cu ochii mei!


      _________________
      http://bucatariaionelei.blogspot.com/




      \"Daisypath
      avatar
      mihaellas
      Yummy mic
      Yummy mic

      feminin Rac Varsta : 37
      Localizare : lehliu gara
      Stare de spirit : fericitaaaaa!

      Re: Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Mesaj Scris de mihaellas la data de Lun Oct 17, 2011 4:46 pm

      ce nesimtire! numai la noi se poate intampla asta!
      avatar
      mariana
      Yummy mic
      Yummy mic

      feminin Fecioara Varsta : 44
      Localizare : Galati
      Stare de spirit : optimista

      Re: Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Mesaj Scris de mariana la data de Mar Oct 18, 2011 4:09 pm

      Rusine sa le fie,oare am ajuns chiar in halul asta sa nu ne mai pese de nimeni si de nimic,numai la cum sa produci cati mai multi bani!
      Eu cumpar asa zisa paine de secara,dar cine stie ce mancam!
      avatar
      ionela2682
      Moderator
      Moderator

      feminin Varsator Varsta : 35
      Localizare : medgidia-constanta
      Stare de spirit : optimista

      Re: Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Mesaj Scris de ionela2682 la data de Mier Oct 19, 2011 5:50 pm

      Cenusa!!!! pai deaia avem ...o garmada ..mai ales ca a venit iarna si facem focul!!!


      _________________
      http://bucatariaionelei.blogspot.com/




      \"Daisypath

      Continut sponsorizat

      Re: Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. Cum se fabrică "pâinea neagră"

      Mesaj Scris de Continut sponsorizat


        Acum este: Mier Iul 26, 2017 8:40 am